♥♥ When two Cultures mixed (。◕‿◕。) Anything in my Page are only simple thing, but I did it with great love.

Salted caramel Apple Galette

Resep dalam Bhs İndonesia ada dibagian bawah



Autumn slowly leaving the town
Abandon those deciduous leaves in wet
She preached to the cold white snow
That she must go somewhere at north
Bringing sad news from the south

The world is no longer the same
Autumn sad, but without tears
Because it already dried away
in the night when the summer dropped by...
🍁 🍁 🍁 🍁 🍁 🍁


Selam everybody.... Merhaba from Türkey.

My today post is about a big flavor in humble form. 

İ believe  you will agree that this is the best dessert to bake to festive the fall.

The sweet sour of the apple will get along deliciously with my homemade sated caramel sauce.

Together with the help of flaky pastry as a base..this apple galette won't disappoint you for family after dinner dessert or weekend tea time.

The recipe will make 2 medium size yummy apple galette.

Let's make the pastry base first....

Make pastry crust
Ingredients:
  • 350 g AP flour
  • 30 gr caster sugar 
  • ¾ tsp salt 
  • 230 g very cold butter, cut into small 1" cube 
  • 1 medium cold egg, lightly beaten 
  • 1 tsp lemon juice
  • 3 + 2 tbsp iced cold water, separated (I put ice cubes in glass with enough water)
Method:

1. In a big bowl, mix together flour, caster sugar and salt. Sprinkle chilled butter cubes over the flour. Use pastry cutter or fork (like I did), and start cut the butter with fork into smaller pieces and try to distribute it with the flour-you must work as fast as you can. When the butter as small as tiny peas, just stop.
2. In another small bowl whisk egg, lemon juice, and 3 tbsp of ice water. Sprinkle the mixture over the flour-butter dough, use fork or spatula to gather the dough until it start to come together. You may need more ice water if it's too much crumbly and dry, but do half spoon at a time. You can use your hand to gather the crumble but try not to touch too long otherwise the butter will melt by your hand's temperature.

3. Divide the dough into two equal parts. And place one part over wide plastic wrap, cover with other sheet then gently flatten the ball and shape into round disc. Do same thing to remaining dough.

4. Wrap the dough with the the plastic wrap and chill in the refrigerator at least 1~2 hours before rolling it out.
Note: You can make it ahead and freeze up to a month-defrost in refrig before use. Or in refrigerator up to 5 days. 


For apple filling:
  • 6-7 medium granny apples, peeled, cored, and cut into 1 cm-thick wedges
  • 150-160 gr (about 2/3 cup) dark brown sugar*
  • 2 tbsp cornstarch*
  • 1 tbsp ground cinnamon*
  • 1 tbsp fresh squeezed lemon juice*
  • 1 tsp lemon zest*
  •  ½ tsp salt*
  • 2 tsp water*
  • some crushed pecan or walnut (optional)
  • about ½ cup salted caramel sauce, divided (see my homemade salted caramel sauce here)
  • 1 medium egg whisk with 1 tbsp milk/ water 
  • some granulated sugar
Combine apples and ingredients with (*) mark in a large bowl; toss well. 

Make galette:
1) Pre heat oven at 190 deg C. 
Working one dough at a time; Place the dough onto a floured piece of parchment paper. Roll each dough into approximately 25~30 cm. 
2) Place half of filling mixture in the middle of the dough leaving about 6 cm rim of the dough.  
Then fold the dough up over the sides of filling. Sprinkle with crushed walnut/ pecan if use then flush with few tbsp of caramel sauce. Do the same to other dough.

3) Brush the edges with egg wash and sprinkle with granulated sugar. Slide the galette (with that parchment paper too) into baking tray and bake around 30 to 45 minute or until golden brown.

Remove from oven and drizzle with more caramel sauce, and serve warm.


BAHASA İNDONESİA



musim gugur perlahan meninggalkan kota

menyisakan daun merah gugur dalam basah

dia mengabarkan kepada dingin salju 

bahwa dia harus pergi ke suatu tempat di utara

membawa berita sendu dari selatan


Dunia tidak lagi sama

Musim gugur menangis

tapi tanpa air mata

Air matanya kering di satu malam ketika musim panas datang

🍁 🍁 🍁 🍁 🍁


Assalamu'alaykum....Merhaba dari Türkey..

Apa kabar semuanya?? 

Disini sudah mulai dingin dan mendung melulu... Musim gugur sudah datang sejak Oktober lalu.

Tinggal di negeri dengan 4 musim membuat saya mengerti dan jadi belajar jenis-jenis sayur dan buah lokal yang ada sesuai musimnya..... Jadi tetep ya..ceritanya emak-emak... urusannya gak jauh dari dapur, masak dan pasar 😃

Dan seperti biasa... kalau musim seperti ini di pasar banyak sekali labu kuning dan Apel, juga jeruk mandarin. 

Beberapa jenis buah dan sayur lain termasuk protein ikan juga ada musimnya. Kalau pengen ngerti buah atau sayur apa saja sesuai musim bisa dilihat di postingan saya sebelumnya mengenai itu di link ini.

Nah..kali ini masih edisi demen semua yang pake saus karamel. Kalau sebelumnya saya udah posting Mini apple pie dengan sauce caramel... hari ini saya mau bagikan resep saya bagaimana membuat Apple galette dengan saus karamel.


Yang rutin ngikutin blog saya ini pasti udah ngerti kalau sebelumnya saya udah posting bagaimana cara membuat saus karamel yang yummy dan gurih.

Bagi yang belum tahu, bisa di check di link ini.

Galette???
Apa sih galette itu..mungkin ada yang punya pertanyaan begitu ya?
Galette diambil dari kosa kata Prancis yang mengacu kepada segala kue berbentuk datar dan bundar. Jenisnya bisa puluhan macam, baik yang asin (savoury) atau manis (sweet dessert).
Penasaran pengen bikin galette juga? 
Yukk... ikutan saya ke dapur...*hehehehe


Jreng..jreng... ini dapur saya... 😃

Resep Salted Carameş Apple Galette

Pertama-tama kita bikin pastry nya dulu ya. Resep ini menjadi 2 buah apel galette ukuran medium.


Bahan pastry base:
  • 350 gr terigu serba guna
  • 30 gr gula kastor
  • ¾ sdt garam
  • 230 gr mentega sangat dingin, potong kotak kecil 2 cm-an
  • 1 telur medium, kocok lepas
  • 1 sdt perasan jeruk lemon/ limau
  • 3 + 2 sdm air es (saya taruh es batu dalam sedikit air dingin)
Cara membuat:

1. Campur tepung, gula dan garam dalam mangkok besar. Lalu masukkan potongan mentega dingin. Jika punya butter cutter akan sangat berguna, tapi saya tidak punya pemotong butter jadi saya pakai garpu biasa untuk menekan-nekan mentega dengan campuran tepung hingga mentega menjadi butiran-butiran seukuran kacang tanah dan tercampur dengan tepung. Proses ini harus dilakukan cepat agar mentega tidak meleleh. 

2. Campur kocokan telur, perasan jeruk dan 3 sdm air es, lalu tuang secara menyebar ke campuran tepung + mentega tadi. Aduk dengan sendok kayu/ spatula dengan gerakan "mengumpulkan" adonan agar seluruh air tercampur rata. 
Pada proses ini mungkin dibutuhkan penambahan air, tapi nambahinya sedikit demi sedikit saja ya... pakai sendok teh saja sedikit sedikit. Penambahan air cukup sampai adonan bisa dikepal jadi bola besar saja. Adonan jangan terlalu lama bersentuhan dengan tangan jika tidak mentega akan meleleh dan pastry tidak crunchy lagi nanti.

3. Bagi adonan menjadi 2 bola sama besar, bentuk masing-masing adonan menyerupai lempengan bulat. Bungkus tiap lempengan dengan plastic film dan simpan dalam lemari es paling tidak 1-2 jam sebelum digilas.

Note: You can make it ahead and freeze up to a month-defrost in refrig before use. Or in refrigerator up to 5 days. 

Untuk apel filling:
  • 6-7 apel hijau ukuran sedang, potong dengan ketebalan kurleb 1 cm
  • 150-160 gr (kurleb 2/3 cup) dark brown sugar*
  • 2 sdm pati jagung/ maizena*
  • 1 sdm bubuk kayu manis*
  • 1 sdm perasan jeruk lemon/ limau *
  • 1 sdt parutan kulit lemon (lemon zest)*
  •  ½ sdt garam*
  • 2 sdt air*
  • kacang pecan atau walnut, gerus kasar (optional)
  • kurleb ½ cup salted caramel sauce, (Jika ingin membuat karamel saus sendiri bisa dilihat disini)
  • 1 telur kocok dengan 1 sdm susu atau air
  • gula pasir kasar untuk taburan
Campur semua bahan bertanda (*) dan aduk asal rata saja, sisihkan. 

Make galette:
1) Panaskan oven suhu 190 deg C. 
Ambil satu bagian adonan pastry; letakkan diatas kertas baking yang ditaburi sedikit tepung lalu gilas hingga selebar kurleb 25-30 cm.



2) Letakkan sebagian filling apel dibagian tengah saja kurleb 7-8 cm dari pinggiran. Lalu lipat pinggiran pastry ke tengah membentuk semacam bendungan untuk isian apelnya. Taburi kacang pecan atau walnut dan beberapa sendok saus karamel dibagian tengah/ isian.
Lakukan prosedur yang sama untuk bagian adonan yang lain.

3) Olesi bagian pinggiran pastry dengan kocokan telur lalu taburi gula pasir kasar. Pindahkan galette ke loyang dengan menarik kertas bakingnya jadi galette nya tidak berubah bentuk. Panggang kurleb 30 to 45 mnt atau sampai merah keemasan.

Keluarkan dari oven lalu siram dengan sisa saus karamel. Sajikan hangat lebh nikmat .

Selamat mencoba, semoga bermanfaat.























loading...

No comments:

Post a Comment

Loving my blog? Please help me to share to your friends and tell to the world that my blog contents are valuable and interesting to visit. Subscribe or follow my Facebook, Tweeter, Pinterest or my G+

I've been writing this blog:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Copyright

MyFreeCopyright.com Registered & Protected

My License

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 United States License. www.myhomediaryinturkey.blogspot.com