♥♥ When two Cultures mixed (。◕‿◕。) Anything in my Page are only simple thing, but I did it with great love.

Turkish Recipe; Dızmana / Göçmen Böreği

Resep dalam Bhs Indonesia ada di bagian bawah





Selam.... Merhaba from Türkiye.. 👋

We call this dızmana (read;desh-mana), dizman or dıclama. But mostly people just named it göçmen böreği

İt's not really like pastry you probably know which made from thin layers of phyllo dough or puff pastry or flaky dough pastry.
İt's a pastry dish, bread-like pour with yogurt egg sauce then bake.
Sometimes fill with cheese or mashed potatoes, but plain without any filling also as good as with filling.

This dızmana is commonly made in Bulgaria by Thracian immigrants. But now everybody across regions also love to bake it.
Also see my other Turkish pastry (börek) in "Börekler" category.




Perfect for breakfast or brunch. Serve with olive (and olive oil), white cheese, cucumber or slice of tomato. Don't forget to make hot Turkish tea as well 😊

If you want to give this exquisite taste to your tables, you should definitely try this recipe.


Turkish Recipe; Dızmana / Göçmen Böreği 
By : Çitra's Home Diary

Ingredients:
🍞 100 g  warm water
🍞 200 g  warm milk
🍞 1 ½ instant yeast
🍞 2 tsp sugar
🍞 60 g vegetable/ olive oil
🍞 1 Tbsp salt
🍞 460 g AP flour (plus as needed)
🍞 filling like cheese or mashed potato (optional)
🍞 Sesame seed for sprinkle

Topping sauce
🍞 100 g plain yogurt
🍞 100 g milk
🍞 50 g vegetable/ olive oil
🍞 2 eggs
🍞 pinch of salt

How to make:

1) İn a big mixing bowl, place water, milk, sugar and yeast. Mix then cover, let it sit at room temperature about 6-7 minutes until yeast looks bubbly and active.

2) Add in oil, flour and salt.Knead until perform smooth and elastic dough. The dough will not tacky to your fingers or bowl. Cover with plastic film and rest until double in volume. 
Note: how long it depends on your room temperature.

3) Punch the dough to remove air bubble and place over lightly flour working surface. Divide the dough into 4 equal part (see illustration below). And from each part, divide again into 4.



4) Generously grease baking tray with vegetable oil. Arrange the dough pieces over the tray. İf you want to fill it you can do it in this step. Cover with plastic film or kitchen towel and let it rest about 30 minutes.


5) Meanwhile make the topping sauce. Mix all sauce ingredients and whisk to well combine. Set a side.

6) Pre heat oven at 180℃ ( 160℃ fan force). After resting about 30 mnts, using your finger tips, push the dough at some spot (see illustration below). Spoon the sauce all over the dough then sprinkle with sesame seeds. Bake 20-25 minute until fluffy and golden brown.

Note: temperature and time to bake is vary depend on your oven condition, adjust as necessary.

Serve warm is best 🍞





BAHASA INDONESİA

Assalamu'alaykum........... Merhaba dari Türki semuanya..👋


Kali ini saya ingin bagikan lagi satu makanan khas Türki, namanya dızmana (bacanya; dezmana, "e" nya sprti kata beras).
Dızmana ini konon banyak dibuat oleh imigrant suku Trakya di Bulgaria yang datang ke Turki. Maka itu banyak yang menyebutnya göçmen böreği. Dalam bhs Türki göçmen berarti imigran, börek/ böreği artinya pastry.
Tapi ada juga yang menyebutnya dizman atau dıclama

Walaupun disebut börek/ pastry, makanan ini tidak seperti umumnya pastry di Turki pada umumnya yang terbuat dari adonan phyllo yang berlapis-lapis. Bukan pula dari jenis puff pastry dan semacamnya.
Dızmana berteksture mirip roti empuk dengan siraman saus yogurt+telur yang biasa dibuat untuk saus turkish börek pada umumnya. Mungkin karena itulah makanan ini disebut börek juga.
Jika ingin tahu aneka börek khas Turki lainnya, bisa dilihat di kategori "Börekler" .

Göçmen böreği ini bisa dibuat dengan isian, biasanya keju putih, kentang yang dihaluskan atau yang lainnya. Tapi sering juga dibuat tanpa isian (plain) dan tak kalah enaknya.... apalagi dinikmati ketika hangat di saat sarapan atau brunch (sarapan kesiangan 😏)

Penggemar masakan Turki atau penasaran dengan rasa makanan ini... yuk dicoba. Bahan dan bikinnya mudah kok.

Dızmana / Göçmen Böreği 
By : Çitra's Home Diary (@elcitrakale)

Bahan-bahan:
🍞 100 g  air hangat
🍞 200 g  susu hangat
🍞 1 ½ sdt ragi
🍞 2 sdt gula
🍞 60 g minyak
🍞 1 sdm garam
🍞 460 g terigu serba guna ( tambah beberapa sendok jika adonan terlalu lembek)
🍞 isi sesuai selera, biasa keju putih yg tidak mudah meleleh atau puree kentang
🍞 wijen sangrai

saus topping:
🍞 100 gr yoghurt
🍞 100 gr susu
🍞 50 gr minyak
🍞 2 telur
🍞 sedikit garam

Cara membuat:

1) Dalam baskom besar campur air hangat, susu hangat, gula dan ragi, aduk rata dan diamkan kurleb 7 mnt sampai berbusa. Kalau tidak berbusa, berarti ragi tdk aktif dan ulangi dengan ragi yang masih aktif/ baru.

2) Masukkan terigu, garam, dan minyak lalu uleni hingga kalis elastis dan tidak lengket di tangan/ wadahnya. Tutup dengan plastik cling dan diamkan hingga mengembang dua kali lipat.
Note: waktu yang dibutuhkan tergantung suhu ruang masing-masing. Kalau pas musim dingin bikinnya, saya taruh di ruang paling hangat dalam rumah 😊

3) Kempiskan adonan dan bulatkan. Bagi bulatan menjadi 4 bagian. Lalu tiap bagian, iris lagi menjadi 4 porsi/ bagian. Jika ingin dengan isian, bisa dilakukan pada tahap ini. Bulatkan lalu pipihkan sedikit. Atur diatas loyang yang sudah dispray/ olesi minyak. Bisa juga alasi dengan baking paper. Tutup dengan plastik cling dan istirahatkan kurleb 30mnt.

4) sementara itu kita buat saus untuk toppingnya. Campurkan semua bahan saus dan whisk sampai rata. Pre heat oven suhu 180℃ .

5) Tekan-tekan adonan dengan ujung jari di beberapa bagian saja. Lalu siram dengan bahan saus secara merata. Taburi dengan wijen. Panggang kurleb 20-25 mnt atau sampai mengembang dan matang merata.
Note: Waktu dan suhu memanggang tergantung dengan kondisi oven masing-masing. Sesuaikan saja ya moms.



Sajikan hangat dengan irisan keju atau salad.
Afiyet Olsun.



















loading...

No comments:

Post a Comment

Loving my blog? Please help me to share to your friends and tell to the world that my blog contents are valuable and interesting to visit. Subscribe or follow my Facebook, Tweeter, Pinterest or my G+

I've been writing this blog:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Copyright

MyFreeCopyright.com Registered & Protected

My License

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 United States License. www.myhomediaryinturkey.blogspot.com