♥♥ When two Cultures mixed (。◕‿◕。) Anything in my Page are only simple thing, but I did it with great love.

Three Colors Marble Steamed Cake ( from egg whites) / Bolu Kukus Marmer dari putih telur


Resep dalam Bhs Indonesia ada dibagian bawah






Selam Everybody.......
Merhaba from Türkiye 👋

First of all, I'd like to thank you for visiting my blog. Hope you can come back, again and again, to check up any Indonesian or Turkish food or something sweets that you might love. Your comments and emails brighten my days and make this simple blog thing worthwhile 😍💛


Three Colors Marble Steamed Cake ( from egg whites) / Bolu Kukus Marmer dari putih telur

Some of you may have recipe which only use egg yolks and left the whites... Next time do not discard your egg whites, cause you still can use them in some recipes. 
Or maybe you already have some leftover egg whites and still looking for recipes that use only the whites. 
Well.. you come to the right page 😉
I have 20+ recipes using egg whites only. You can check my web page category by ingredient and click at sub category "egg white"

If you are my old blog reader you may already familiar with my steamed cake recipe, like my famous "Zebra Steamed cake from egg white" or my "Steamed Dark Chocolate Forest Cake".


 Three Colors Marble Steamed Cake ( from egg whites) / Bolu Kukus Marmer dari putih telur
loading...

Rosettes / Honeycomb Fried Cookies / Kuih Loyang / Kembang Goyang

Resep dalam Bhs Indonesia bisa dilihat disini





Selam.... Merhaba from Türkiye everybody 👋

First of all, I's like to thank you for visiting my blog. I hope you can come back, again and again, to check up any beyond Indonesian or Turkish food or something sweets that you might love. Your comments and emails brighten my days and make this simple blog thing worthwhile 😍💛


Rosettes / Honeycomb  Fried Cookies / Kuih Loyang / Kembang Goyang

In Indonesian we call it "Kembang Goyang", its traditional snack from Indonesia. 
Kembang means flower. Goyang literally means shaking. Cause we shake the mold (mostly flower shape) after dip into batter and fry in hot oil to release the cookie.

In old time, Indonesian made this cookies only for special occasion such as wedding ceremony, circumcision ceremony or other traditional ceremony. Also during some religious holiday celebration. 

Kembang Goyang basically made of rice flour which is mixed with eggs, sugar, a pinch of salt, and coconut milk. Even though some recipe use tapioca starch and or flour to enrich the texture. It is super crispy and ultra-thin, you'll enjoy not only 3 or 4 pieces ... you want to take 1 jar! 😄

Other combinations also on color and flavors. Mostly we find this snack in mild sweet flavor, but sometimes people make it savory as well. Adding traditional pandan flavor and color is common. If you want to play around with colors and flavors try with rose-pink color, or ginger-yellow. I remember my late grandmother added mild ginger flavor in it.
Adding sesame seeds also can be vary- just like what I made today.

Rosettes / Honeycomb  Fried Cookies / Kuih Loyang / Kembang Goyang

This fried snack also famous to neighboring countries with different name. In Malaysia, Singapore, Brunai , Thailand and further more. Some call it rosette cookies, lotus cookies or kueh loyang. Or behieve / honeycomb cookies, depends on the mold shape used.
loading...

Resep masakan Turki; Göçmen Böreği

Recipe in English please visit this link










السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




Merhaba dari Türki semuanya 👋


Kali ini saya ingin bagikan lagi satu makanan khas Türki, namanya dızmana (bacanya; dezmana, "e" nya sprti kata beras).
Dızmana ini konon banyak dibuat oleh imigrant suku Trakya di Bulgaria yang datang ke Turki. Maka itu banyak yang menyebutnya göçmen böreği. Dalam bhs Türki göçmen berarti imigran, börek/ böreği artinya pastry.
Tapi ada juga yang menyebutnya dizman atau dıclama

Walaupun disebut börek/ pastry, makanan ini tidak seperti umumnya pastry di Turki pada umumnya yang terbuat dari adonan phyllo yang berlapis-lapis. Bukan pula dari jenis puff pastry dan semacamnya.
Dızmana berteksture mirip roti empuk dengan siraman saus yogurt+telur yang biasa dibuat untuk saus turkish börek pada umumnya. Mungkin karena itulah makanan ini disebut börek juga.
Jika ingin tahu aneka börek khas Turki lainnya, bisa dilihat di kategori "Börekler" .

Göçmen böreği ini bisa dibuat dengan isian, biasanya keju putih, kentang yang dihaluskan atau yang lainnya. Tapi sering juga dibuat tanpa isian (plain) dan tak kalah enaknya.... apalagi dinikmati ketika hangat di saat sarapan atau brunch (sarapan kesiangan 😏)



loading...

Tavuk Köy Kebabı / Turkish style oven roasted Chicken Kebab




First of all, I'd like to thank you for visiting my blog. I hope you can come back, again and again, to check up any beyond Indonesian or Turkish food or something sweets that you might love. Your comments and emails brighten my days and make this simple blog thing worthwhile 😍💛


Selam everybody..... Merhaba from Türkey 👋

Today I am gonna share another Turkish traditional food calls Köy kebabı. Köy means village in Turkish language and kebab is food with the grilled cooking process. No story is told why it calls "köy kebabı".
Regardless of the name, this meal is an absolute winner, especially for a quick yet delicious dinner. And it's a one-pot meal that I believe you will keep this recipe for a repeatable menu for your family 👪

Serving good food for the family is more than serving good nutrition. So you this recipe is perfect for you who busy but still want to have family dinner. 



loading...

Resep Chicken Katsu dan sausnya / Chicken Katsu recipe with katsu sauce.


Resep in English please visit this link












السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Merhaba dari Türki semuanya 👋

Ketemu lagi ya... Ada yang kangen postingan saya gak sih? 😂 *GeeR monde on ya... hahaha 
Tapi kalau saya sih asli kangen pengen nulis terus lho... pengen sharing terus gitu 😊 Mudah-mudahan ada yang ambil manfaatnya.
Inshaallah masih banyak yang ingin saya share, baik masakan Turki-negara asal suami saya, atau masakan Indonesia buat saya kalau pas terserang rindu kampung halaman. Anak saya suka semua, baik Turki atau a la Indonesia 😃

Tapiiii hari ini pengen posting sesuatu yang lain. Ceritanya tiba-tiba pengen sesuatu yang "Japanese" tapi yang sesuai lidah saya dan bahannya gak susah juga di Turki. Maunya bikin ramen tapi susah nemu bahan-bahannya disini dan masih bingung dan perlu cari info pengganti beberapa bahan non-halal. Cari versi yang halal gitu.....
Yuukkk sharing ke saya yang bisa bikin ramen versi halal tapi rasanya yang mirip dengan versi otentiknya... Saya bakal berterima kasih bangeettt. ❤

Akhirnya saya putuskan bikin yang simple dan anak saya pasti suka juga..... Chicken katsu !
Sedikit tentang chicken katsu ini ya...



Katsu, atau “daging (yang) diiris” dalam bahasa Jepang, adalah daging yang dipukul ringan tipis sebelum dimasak. Chicken katsu adalah hidangan populer dari ayam goreng yang dibumbui, kemudian dibalur tepung, telur, dan terakhir dibalut remah tepung roti/ panko. Ada juga yang menyebutnya ayam panko atau tori katsu.
loading...

AYAM WOKU BELANGA / AUTHENTIC INDONESIAN FOOD RECIPE; MANADONESE CHICKEN WOKU


Recipe in English please visit this link








السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Merhaba dari Türki semuanya 👋

Kadang selain masak makanan khas Turkey untuk suami, sekali waktu saya juga masak makanan Indonesia. Selain memang lidah sering kangen makanan kampung halaman, perlulah sesekali "rekreasi" selera dengan makanan Nusantara ya... 😍

Naahh..kemarin pas kebetulan banget ada teman İndonesia yang main ke rumah.. ya udah.. makin asyik jadinya kalau makannya gak sendiri.
Awalnya berencana pengen bikin asinan bareng..ehh.. belum belanja buah dan sayurnya.. ya udah.. adanya daun kemangi yang sayang kalau gak cepat kepakai. Kalau rempah-rempah Indonesia lainnya di freezer saya selalu ada alhamdulillah 😊  
Akhirnya masak yang cepat dan yang penting pedas. Gak terlalu berat karena gak perlu santan.. Pas donk kita masak ayam woku ini.

loading...

Bolu gulung Bayam dengan cream cheese filling / Spinach Roll Cake with Cream Cheese filling

Recipe in English please visit this link.







السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Merhaba dari Türki semuanya 👋

Hai Semua...
Sering berantem dengan si kecil nggak sih gara-gara ogah makan sayuran. Kadang saya gregetan dan capek kalau terus menerus paksa dia makan sayuran. 😄

Akhirnya selalu cari cara untuk menyusupkan sayuran ke makanan dia tanpa dia ketahui bahwa ada sayuran di makanan dia. Mulai dari makanan untuk lunch box dia sampai kudapan buat teman minum susu. 
Salah satu resep andalan saya ya ini. Bolu bayam, selain rasanya yang yummy, aroma dan rasa bayampun tidak kentara. Yuk dicoba juga. 👯

loading...

Easy Chicken Katsu recipe with katsu sauce.


Resep dalam Bhs Indonesia bisa diklik disini






Selam everybody..... 
Merhaba from Türkiye 👋

First of all, I'd like to thank you for visiting my blog. Hope you can come back again and again to check up any beyond Indonesian or Turkish food or something sweets that you might love. Your comments and emails brighten my days and make this simple blog thing worthwhile 😍💛

Katsu, or “cutlet” in Japanese, refers to meat that's been pounded thin before being cooked. Chicken katsu is a popular dish of fried chicken where in the meat is seasoned, then dredged in flour, then egg, and finally panko breadcrumbs—a flaky type of breadcrumb made with white bread. Also known as panko chicken or tori katsu.

Katsu, or “cutlet” in Japanese, refers to meat that's been pounded thin before being cooked. Chicken katsu is a popular dish of fried chicken where in the meat is seasoned, then dredged in flour, then egg, and finally panko breadcrumbs—a flaky type of breadcrumb made with white bread. Also known as panko chicken or tori katsu.

Katsuretsu/ katsu (cutlet) was invented in Japan in 1899 at a Tokyo restaurant called Rengatei. Originally considered a type of yōshoku (a Japanese version of European cuisine) the dish was called katsuretsu or simply katsu. The term “tonkatsu” (pork katsu) was adopted in the 1930s.

Katsu has been around in Japan since the late 1800s (the Meiji era) when Western-influenced foods were beginning to be incorporated in Japan as yōshoku 洋食 to feed explorers and foreign military personnel. Julienned raw cabbage was pioneered by Ginza’s Rengatei. They were the first to replace misc. cooked vegetables with cabbage.

Katsu, or “cutlet” in Japanese, refers to meat that's been pounded thin before being cooked. Chicken katsu is a popular dish of fried chicken where in the meat is seasoned, then dredged in flour, then egg, and finally panko breadcrumbs—a flaky type of breadcrumb made with white bread. Also known as panko chicken or tori katsu.

loading...

I've been writing this blog:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Copyright

MyFreeCopyright.com Registered & Protected

My License

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 United States License. www.myhomediaryinturkey.blogspot.com