♥♥ When two Cultures mixed (。◕‿◕。) Anything in my Page are only simple thing, but I did it with great love.

Viral Recipe: Dalgona Coffee ( Korean style Whipped coffee drink) with video

Resep dalam Bhs Indonesia ada dibagian bawah








Merhaba From Türkiye 👋

First of all, I'd like to thank you for visiting my blog. I hope you can come back, again and again, to check up any beyond Indonesian or Turkish food or something sweets that you might love. Your comments and emails brighten my days and make this simple blog thing worthwhile 😍💛

Viral Recipe: Dalgona Coffee ( Korean style Whipped coffee drink) | Çitra's Home Diary.

I admitted I am a bit late posting this viral drink. This whipped coffee drink wildly became phenomenal across Instagram a few months ago. People called this "Dalgona" coffee (latte).
The recipe originated in South Korea and requires only four ingredients; instant coffee, sugar, hot water, and milk.

Honestly, before this coffee became viral I never knew that if we whip the instant coffee powder and hot water (in the same portion) it will be creamy and has whipped cream consistency 😃

So, what is dalgona
Dalgona in Korea is a honeycomb sugar toffee. İt's a candy made with melted sugar and baking soda. It was a popular street snack in the 1970s and 1980s and is still eaten as a retro food. It has a different name for each region. When a pinch of baking soda is mixed into melted sugar, the thermal decomposition of the baking soda releases carbon dioxide, which makes the liquidized sugar puff up, and it becomes light and crunchy candy once cooled and hardened. Typically, the creamy beige liquid is poured on a flat surface, pressed flat, and stamped with a patterned mold.

One South Korean cafe combines this dalgona with milk tea or coffee.  This one that actually calls dalgona coffee.

But since Covid-19 pandemic spread worldwide, some people trying to make their own "dalgona coffee" at home and hashtag #dalgonacoffeechallenge become very popular across the internet. People tried to imitate the cafe version of dalgona coffee by using instant coffee powder. And what is popular then is "dalgona coffee" which doesn't actually contain dalgona or honeycomb sugar toffee.

Viral Recipe: Dalgona Coffee ( Korean style Whipped coffee drink) | Çitra's Home Diary. #dalgonacoffee #colddrinkrecipe #coldbeveranges #whippedcoffeelatte

Dalgona Coffee ( Whipped coffee drink)
By: Çitra's Home Diary

Ingredients:
🍻 2 Tbsp sugar
🍻 2 Tbsp instant coffee
🍻 2 Tbsp hot boiling water
🍻 some milk (cold)
🍻 some iced cubes
Note: For hot version, skip iced cubes and use hot milk instead of cold milk.


How to make:

1) Mix sugar, instant coffee, and boiling water in a mixing bowl/ jar. Use a hand mixer to whip everything until it creamy thick. Just use the lowest speed.

2) Fill a glass with some iced cubes, fill with milk up to 3/4 of the glass then spoon the whipped coffee over the milk. Serve cold.
Note: Sometimes I add a few tsp sweet condensed milk into my milk to add sweetness.

Enjoy.


Follow me at Instagram; @citra_homediary
If you making this recipe, please let me know. 
Use hashtag #citrashomediary_recipe and tag me 😊 Send me some 💚


PIN THIS FOR LATER
⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊ ⇊
Viral Recipe: Dalgona Coffee ( Korean style Whipped coffee drink) | Çitra's Home Diary. #dalgonacoffee #colddrinkrecipe #coldbeveranges #whippedcoffeelatte

********************************************************************************





BAHASA INDONESIA
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Merhaba dari Türki semuanya 👋

Terima kasih udah mampir kemari ya. Boleh kok tinggalkan kesan dan pesan di kolom komen dibawah... Saya akan sangat-sangat berterima kasih dan makin semangat update-update 💟

Viral Recipe: Dalgona Coffee ( Korean style Whipped coffee drink) | Çitra's Home Diary. #dalgonacoffee #colddrinkrecipe #coldbeveranges #whippedcoffeelatte

Ngaku dulu ya... sebenarnya saya agak terlambat posting minuman yang viral ini. Nemu ini wira wiri di instagram dengan tag #dalgonacoffee. Akhrnya penasaran donk cari tahu minuman fenomenal ini sampai WA-WA an ama teman yang kebetulan tugas study di kota Chuncheon, kurang lebih 2 jam dari Seoul.

Jadi critanya dalgona coffee ini sebenarnya populer sejak adanya pandemik corona. Rata-rata orang Korea selatan umumnya usia muda suka banget kumpul-kumpul di cafe. Salah satu minuman favorit yang disajikan di cafe-cafe adalah "kopi dalgona".

Jadi apa sih dalgona ini? 
Dalgona adalah nama permen khas korea selatan yang terbuat dari gula yang dikaramelisasi dan ditambah soda kue hingga berbusa dan berongga, lalu dikeringkan/ dikeraskan dan dicetak. Permen ini juga disebut honeycomb sugar toffee. Makanan ini jajanan populer sejak tahun 1970an hingga 1980an.

Dalgona inilah yang dicampur ke dalam kopi atau kadang teh susu sebagai minuman dan disukai banyak orang.

Maka sejak masa isolasi orang-orang mencoba meniru dan membıat sendiri di rumah "kopi dalgona" ini. Tapi karena mencampurkan permen dalgona ke kopi bubuk biasa di rumah sangat susah, maka orang-orang lalu bereksperimen membuatnya dari kopi instant bubuk yang dicampur air panas dan gula dengan komposisi yang sama, lalu mengocoknya hingga mempunyai konsistensi mirip whipped cream. Whipped kopi inilah yang dicampurkan ke susu dan rasanya ditengarai menyerupai " dalgona coffee".

Dan yang populer kemudian adalah "kopi dalgona" yang sebenarnya tidak mengandung dalgona atau honeycomb sugar toffee.

Tapi jujur saja, sebelum kopi ini menjadi viral, saya tidak pernah tahu bahwa jika kita mengocok kopi instan bubuk dan air panas (dalam porsi yang sama) itu akan menghasilkan krim yang memiliki konsistensi mirip dengan krim kocok 😃


Resepnya sangat fleksibel, tergantung berapa banyak yang ingin kita bikin. Asal komposisi antara kopi, gula dan air adalah sama, kopi whipped bisa dinikmati dingin maupun panas.

Dalgona Coffee ( Whipped coffee drink)
By: Çitra's Home Diary

Bahan:
🍻 2 sdm gula
🍻 2 sdm kopi instant bubuk
🍻 2 sdm air panas mendidih
🍻 susu cair 
🍻 es batu ( opsional)
Note: Jika ingin versi panas, skip es batu dan gunakan susu cair panas.

Membuatnya mudah:

Campurkan gula, kopi instant, dan air panas dalam mangkok. Lalu kocok dengan mixer kecepatan rendah saja sampai konsistensinya kental seperti whipped cream. Makin lama mengkocok makin kental dan kaku konsistensinya. Saya suka kekentalan sedang saja.

Masukkan " atau 2 balok kecil es batu ke dalam gelas. Tuangi dengan susu cair dingin sampai 3/4 penuh. Lalu sendokkan ( atau disemprotkan dengan piping bag) whipped kopi diatasnya sampai penuh. Bisa diberi taburan kakao powder atau kopi instant.

Note: Jika kurang manis, bisa ditambahkan SKM ke dalam susu cairnya.

Selamat menikmati.

Follow me at Instagram; @citra_homediary
If you making this recipe, please let me know. 
Use hashtag #citrashomediary_recipe and tag me 😊 Send me some 💚









loading...

No comments:

Post a Comment

Loving my blog? Please help me to share to your friends and tell to the world that my blog contents are valuable and interesting to visit. Subscribe or follow my Facebook, Tweeter, Pinterest or my G+

I've been writing this blog:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Copyright

MyFreeCopyright.com Registered & Protected

My License

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 United States License. www.myhomediaryinturkey.blogspot.com